REFUGIS DEL GRUP DE MUNTANYA DE BENEIXAMA

Com Anar Maps -- Com Anar -- Preus -- Normes -- La llar

Rehabilitat i obert el públic l'any 1.995, es tracta d'una antiga casa de llaurança propietat del pròxim corral de Tospelat. Està situada en el cor de la serra de la Solana i s´utilitzava com a refugi per als llauradors que treballaven les terres de la zona. Encara que, els vuit quilòmetres que la separen de Beneixama ara no són una gran distància, abans, quan els desplaçaments els feien amb carros i mules, no valia la pena tornar al poble a dormir i es quedaven allí, sovint setmanes senceres. També, en algunes èpoques, va ser vivenda durant anys.

Actualment, l'abandó dels cultius de muntanya ha deixat situat al refugi en un lloc privilegiat, a pesar dels incendis que la zona ha sofrit: un a principis dels setanta i un altre l'any 95. L'esforç de nombrosos voluntaris va fer possible que el refugi i el seu entorn es salvaren de les flames per molt poc. La regeneració de la zona porta un ritme magnífic a pesar d'algunes actuacions dels serveis de la Generalitat Valenciana molt discutibles, com llaurar algunes zones de la serra pròximes al refugi on la regeneració espontània era i és evident.

El refugi de Castelló després d'una nevada el 28 de gener de 2006 - Foto Miquel Mas

El refugi és modest, però molt atractiu i peculiar. El sostre es una volta de mig punt feta de pedra de silleria. Com a construcció es tracta d'una edificació d'un sol cos, de tretze metres de llarg per cinc d'ample. L'accés es troba situat en el front est. En l'interior trobem tres dependències clarament diferenciades. S'accedeix directament a una zona d'estar que ocupa pràcticament la meitat septentrional del refugi, ací hi ha una taula i una llar. L'altra meitat del refugi té dos altures: la baixa fa les funcions de cuina-magatzem-menjador-estar, i l'alta és el dormitori amb una capacitat per a unes 15-20 persones. Disposa de llum (placa solar) i aigua (aljub).

Està molt a prop del camí de la Rambla, per la qual cosa l'accés és possible amb vehicles, però normalment s'hi arriba cobrint les dues hores i un poc de marxa que el separen de Beneixama pel sender PR CV-52.

Si vols venir a passar un cap de setmana telefona al 685 61 73 29 (Bar Sense Nom) .

Hi ha més albergs en el terme municipal de Beneixama: els albergs de Rita, el de la Talaeta, el de l´estació, el del Salse que són propietat de l'Ajuntament de Beneixama (965 582 101). També hi ha una casa rural, La Casa del Riu, (606076654).

Com Anar

El dia 5 de maig del 2010, els representants del Grup van firmar la compra del corral de Lluna i terrenys que l'envolten. El dia 19 de febrer de 2012, després de fer el projecte i tindre els permisos pertinents, es posa la primera pedra del que serà el futur alberg del Corral de lluna.

El corral de Lluna és una antiga edificació que se solia usar com a pont entre Beneixama i els cultius situats en la serra de la Solana. No sols servia com a pleta de bestiar, també era magatzem de la collita i refugi.

Beneixama posseïa una àmplia xarxa de corrals situats al peu de la serra, hui, pràcticament tots ells són una ruïna: corral del Roig, corral del Lluna, corral del Guinyao, els Tres Corrals, el corral de la Carrasca, el corral del Limbo, el corral de Sant Joan, el corral d'Albargues... De tots ells, tan sols el corral adjacent al de Lluna (mitgera amb mitgera), i tal vegada el de Sant Joan es mantenen en ús, encara que siga recreatiu. Altres com el del Roig, el de la Carrasca i el d'Albargues tan sols són quatre parets... i a vegades ni això. Altres estan rodejats del parc solar.

El corral de Lluna en l'any 1985 - Foto Pepe Mas Sarrió

Als membres del Grup els dolia veure com una part del patrimoni etnològic de Beneixama anava afonant-se o perdent-se amb el temps. Es va intentar comprar el corral del Limbo, al peu de la senda de la Lloma Prima, però no es va poder pagar el preu que els propietaris demanaven.

El corral de Lluna, adquirit pel Grup, està molt deteriorat. Té una nau d'uns 50 metres quadrats amb coberta i parets consolidades, però a zona de ponent a penes sols hi ha quatre parets ruïnoses. La tanca exterior també esta tota en el sòl i molta de la seua pedra va ser reutilitzada per a construir alguna casa a Beneixama.

Volem que el corral siga una aula d'interpretació de la natura amb possibilitat d'albergar a excursionistes, donada la privilegiada situació de l'edifici. Ja que este es troba prop de la carretera Beneixama-Fontanars i s'accedeix a ell per mig d'un camí asfaltat. El corral, situat en la porta de la serra, esta a pocs metres de l'accés de la senda del Pontal, la del Madronyal i la del Blanquinal, és a dir, en l'inici de la xarxa de sendes PR-CV 52. També esta a escassos metres del paratge de la Talaeta i l'alberg del mateix nom, així com del Pou de la Neu i altres construccions típiques, com una barraca de pedra seca o antics forns de calç. Esperem amb el temps oferir, des d'este corral, un bon servici a tots els muntanyencs que ho desitgen, i dels socis del club, s'espera que col·laboren en els treballs de rehabilitació.

A dia d'avui, el refugi ha començat les obres. La construcció és portada pels obrers membres del grup i per el voluntariat dels propis membres del grup .

Inici de l´obra del Corral de Lluna. 18/01/2015